Yazı İçeriği
OBEZİTE NEDİR VE NELERE YOL AÇAR
Obezite nedir?.İnsan bedeninde orantısız bir şekilde yağ birikmesi.Beden ölçülerinin ideal ölçülerden uzaklaşmasıdır.
Tabi her şey kısa sürede gelişmiyor.Tıpkı obezite gibi.Yavaş yavaş ve hissettirmeden.İnsanlar sanıyor ki her şey kısa sürede gelişti.Kilo görsel bir problemden çok bir sağlık ölçüsüdür.
Kilo kontrolü sadece belli bir zaman için geçerli değildir.Sağlıklı bir beden için renkli ve çeşitli beslenmeli.Neyi ne kadar tükettiğimiz önemli.
Beslenmeyi kurallar üzerine kurmak gerek.Şişman olmak obezite işareti olabilir mi?.Elbette vücut kitle endeksi belirleyicidir.
Yani boy ve kilo arasındaki farkı bilmek lazım.Her şey bir anda olmuyor.Peki şişman olmaya götüren nedir?.
Hiç düşündünüz mü?.Günlük hayatta neler yapıyoruz.İnsanlar nelerle meşgul!.Tamam hayat hızlı akıyor.Yolunda gitmeyen şeyler olabilir.Ama şişmanlık obezite riskini getiriyor.
Birçok insan neden şişmanlıyor?.Bu bir sürü psikolojisi olabilir mi?.Hani bir tek neden arıyoruz ya!.Aslında bu durum böyle değil.Birden çok nedenimiz var.Tek tek bir çok insanla görüştük.
İnsanlar her şeyin farkında.Genel olarak beslenme alışkanlıklarına bakıyoruz.Yağlı yiyecekler tüketiyorlar.Şekerli gıdalara hayır diyemeyenler çoğunlukta.Herkesin çantasında mutlaka şekerli bir atıştırmalık var.
Spor yapmak adeta bir angarya gibi görünüyor.Siz mevcut kilonuzdan memnun musunuz?.Sorumuz genelde kendimle barışığım gibi yanıtlarla karşılanıyor.
Elbet aynı davranışları sürdürmek bir dizi problemle karşılaşmaya neden oluyor.
Fazla kilolu olmak %80 beslenme problemidir.Hareketsizlik ise %20 etki etmektedir.Günü kurtarmak adına yapılan bir dizi hata var.Şişmanlayan insanların hangi basamaklardan geçtiğine birlikte bakalım;
- Gereğinden fazla kalori almak yada fazla yemek içmek.
- Sadece belli yiyecekler ile beslenmek.
- Kahvaltıyı pas geçmek.
- Öğünlerde asitli içecekleri suya tercih etmek.
- Besinlere değil de sadece damak tadına değer vermek.
- Neredeyse sıfır hareketli olmak.
- Bilinçsizce ilaç kullanımı.
- Uyku düzensizliği.
- Nadir de olsa hastalık sonucu şişmanlayanlar.
- Hormon dengesizliği.
Madde madde yazılacak çok şey var.Obezite adım adım ilerliyor.Dikkat edin fazla yemek yemek!.En büyük sorumlu.Yani dışarda bir sorumlu aramayın.Diğer nedenler küçük ortak gibi.
Günlük ne kadar kalori almalıyız?.Takip eden yok.Daha çok tüketmek için teşvik eden ise çok.Mesela kahvaltı etmiyoruz.Ancak ikinci öğünde kontrolü elden kaçırıyoruz.
Yağlı börekler,serpme kahvaltı menüler,krem çikolata,kekler,abartılı pastalar,asitli içecekler,meyve suları ve daha fazlası var.Sonuçta bunlar basit karbonhidrat ve yağ oranı yüksek yiyecekler.
Bir insan günlük aldığı enerjinin nereden geldiğini bilmeli.Protein:0,Lif;0,Su;0,ama bir bakıyorsun yağ yükü artmış.Enteresandır günlük kalorinin 2 katı yağlı yiyeceklerden besleniyoruz.Yağ yakma konusunu hafife alıyoruz.
Sonuçta kaslarımız zayıflıyor.Kasların yerine yağ kütleleri geliyor.Bedenimiz yavaşlıyor.Hareket bile edemiyor hale geliyoruz.Hikaye böyle.
Bir çok insan şişman olmanın utandırıcı olduğunu ifade ediyor.Fakat bu bir süreçtir.Bazı adımlar atmanız gerekebilir.Aileden obezite ile bağı olan olabilir.Bu sizin için bir engel teşkil etmez.Dengeli beslenme her şey!.Yaşam tarzınız değişebilir.Şişman anne yada babanız olabilir.Sadece beslenme tarzınız değişerek neler yapabilirsiniz?.Bir çok başarı elde etmek mümkün.
Uzmanlar genç nüfusun hızlı kilo aldığını belirtiyor.Ancak bu bir kader değildir.Her şey ailede başlıyor.Mesela genelde dışarıda daha fazla zaman geçiriyoruz.Bu süre zarfında gereksiz yiyecekler tüketiyoruz.
Ev hanımları ise evde daha fazla vakit geçiriyor.Tabii ki televizyon internet kaçınılmaz oluyor.Burada da dışarıdan yemek sipariş etmek kolay oluyor.
Bazı insanlar bir sporcu gibi yüksek kalorili yiyecekler tüketiyor.Hareketsiz spor yapmayan bir kişi 3000 kalori alınca ne oluyor?.
Beden sağlığı zaman içinde bozuluyor.Vücut 3000 kalorinin 1500 kalorisini ancak yakıyor.Geriye kalan kısım ise olduğu gibi yağ olarak depo ediliyor.
Bazı insanlar sık sık eleştiriyor.Kişiye özel beslenme nedir?.Yeni bir icat mıdır bu?.Hayır olması gereken budur zaten.Her bir insanın beslenmesi kendine özel olmalıdır.
Saat kaçta kahvaltı ediyorsun?.Kahvaltıda neleri tercih ediyorsun?.Öğle yemeğinde neler tüketiyorsun?.Akşam yemeğinde neler tüketiyorsun?.Günde kaç saat uyuyorsun?.Günlük ne kadar yürüyorsun?.
Evet bu soruları açık yüreklilik ile cevaplayın!.Size basit bir tüyo verelim.Hareketli insanlar arasında kilo problemi görünmez.Ancak genelde bu insanlar sistemli çalışan insanlardır.
Fakat sabah akşam aynı rutine sadık kalan ev hanımları ve emekliler gibi insanlar ise genellikle fazla kilodan şikayet ediyor.Bu şikayetler nasıl oluşuyor?.
- Dengesiz beslenme büyük kas gruplarına zarar veriyor.Kas kaybı ile yağlanma artıyor.Hani derler ya çalışan demir ışıldar!.
- Yetersiz uyku şişmanlık sebebi olarak sayılıyor.
- Fazla yemek tüketmek daha fazla uyumayı tetikliyor.
- Boşluk hissi,depresyon daha fazla yemek tüketmeyi kolaylaştırır.
- Diyet sadece kilo yönetimi değildir.Aynı zamanda obez risk bölgesinden de uzaklaştırır.
Deri altında yağ tabakası büyük kas gruplarına göre daha hızlı genişleme kapasitesine sahiptir.Nasıl ama?.Sanki bir bumerang gibi değil mi?.İçine ne atarsan at!.Hepsi geri gelip vücudun bir bölgesine yerleşiyor.
Bu durum çözümsüz ne değildir.Araştırmalar obezite ile mücadele de insan faktörüne dikkat çekiyor.Hani dedik ya kişiye özel beslenme!.
Mesele basit, fazladan 1000 kalori risk getirir.Günlük 500-700 kalori açığa çıkarmak ise insana cesaret verir.
Metabolizmamız harikalar yaratmak için uygun.Sadece şişman olmak içinden çıkılmaz bir durum değil bunu kabul edelim yeter.
Bugün toplumun büyük bir sorunu olan obezite var.Bu büyük kitleleri etkiyor.Bilinç çok önemli.Her bulduğunu tüketmek insana bir şey katmaz.Metabolik faaliyetler birbiri ile ilişkilidir.
- Sindirim organları;bağırsak,mide,dişler,dilimiz,beyin gibi..
- Karaciğer,akciğer,safra kesesi,kalp,böbrekler,tiroid bezi…
Hepsi bir dişlinin parçaları gibidir.Hormonlar ve yenilen içilenler insana bir yol haritası çizer.Bu yol ya şişman olmayı tetikler.Veyahut sağlıklı ve fit bir görünümde kalmayı.Umarım şimdi anladınız!.İnsan faktörü neden önemli!.
Bireysel olarak, aile olarak yaptığımız tercihler var.Her bir tercih büyük bir topluluğu etkiliyor.Hepimiz birbirimize benziyoruz.Aradaki fark ise yaptığımız tercihlerdir.
Bir grup insan beslenmeye odaklanıyor.3 Ana öğün ve düzenli uyku.Bunun içinde neler var?.Protein,karbonhidrat,vitamin,mineral,ve sağlıklı yağlar,lifler,su…gibi.
Fark ederseniz en başa proteini getirdik.Peki neden?.Çünkü karbonhidrat tüketimi bizim ülkemizde çok yaygın.Yeterli protein almıyoruz.Protein bedenimizin yapı taşıdır.Kas gelişimi protein ile alakalıdır.
Eğer siz sadece meyve,sebze,karbonhidrat yüklü bir diyete sahip iseniz; kas kaybınız yıllar İçinde daha fazla artar.Bu bir yıkımdır.
Her diyetin bir ölçüsü olmalı.Herkes kolayca uygulamalı!.Bu diyet bir karma olmalı.Her gıdadan olmalı,miktarı ölçüsü olmalı.Yani mesele boğazdan kısmak değil aslında.Asıl mesele ölçülü ve ulaşılabilir olmak.
OBEZİTENİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR
Obezite nedir bunu öğrendik.Obezitenin nedenleri belli.Bir de obezitenin neden olduğu hastalıklar var.
Hani şimdi iştah kesici bir şeyler olsa da hemen kullansak demeyiniz.Çünkü burası çok önemli.İnsan vücudu birçok gizemi içerisinde saklıyor.
Bugüne kadar bildiklerinizi bir kenara bırakalım.Mesele sadece Şişman olmak değil.Yüksek kilolu insanlarda birçok vücut fonksiyonu ya hızlı yada yavaş çalışıyor.
Düşünsenize;Dünya Sağlık Örgütü bir dizi araştırmayı paylaşıyor.Ülkelerin bakanlıkları obeziteye karşı önlemler alıyor.Bu çalışmalar birçok insanı etkiliyor.
Günümüzde insan hayatının uzadığı belirtiliyor.Ancak obezite etkisi insan hayatını derinden etkiliyor.
Ülkemizde ve dünyada birçok insan beslenme kaynaklı hastalıklardan etkileniyor.Hatta bazı insanlar ölüyor.
Şişman olmak kadınlarda ayrı erkeklerde farklı sorunlara neden oluyor.Şimdi obez insanlarda neler ortaya çıkıyor birlikte sıralayalım!.
- Şişman kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazla diz, bacak,bilek ağrısı görülüyor.Fazladan her 1 kilo bacaklarda 10 kiloya kadar basınç yaratıyor.
- Obezite ile daha kısıtlı bir hayata hazır olmak gerekiyor genel yaşam kaliteniz etkileniyor.
- Kanser vakaları kilolu insanlarda daha hızlı ilerliyor.
- Şişmanlığa bağlı olarak yağlanan iç organlara daha fazla yük biniyor.Sonuçta hayati organlardan akciğer zarar görüyor.Nefes almak bile güçleşiyor.Buda daha çabuk yorulmasına neden olabilir.
- Obezite bir takım ruhsal çöküntüler ile depresyona tutulma riskini çoğaltıyor.Fazla kilolu insanlar içe kapanıyor.Aile ve sosyal yaşamdan kaçmaya çalışıyorlar.Kullanılan depresyon ilaçları ise daha fazla kilo problemi ortaya çıkarıyor.
- Kalp hastalıkları direkt olarak şişman insanların yükünü 2 kat artırıyor.Yüksek tansiyon,kötü kolesterol,damarlarda daralma,kalp krizi,sıkça göğüs ağrısı,kalp yetmezliği ve cinsel yetersizlik gibi ortaya çıkan problemler var.
- Safra kesesi rahatsızlıkları genelde obez insanlarda cerrahi müdahaleye kadar gidebiliyor.Yağlanma kaynaklı problemler safra kesesini işlevsiz hale getirebilir.
- Obezite cerrahisi geçici de olsa bir çözüm olarak sunuluyor.Fakat beslenme değişimi yapmayan insanlarda bu 5 yıl içinde önceki kilonun % 15-30 kadar fazlasıyla geri gelmesine neden olabilir.Yani ameliyat öncesi 100 kilo bir insan 5 yıl sonra 130 kilo olarak daha ciddi bir durumla karşılaşabilir.
- Ağır insanlarda sakatlanmalar bacak,kol kırılması gibi sık karşılaşılan bir durumdur.
- Obez kadınlarda hormon bozukluğu,düzensiz adet,hamilelik,doğumda yaşanan problemler ortaya çıkıyor.
- Obezite böbreklerde gelişen yıkıma katkıda bulunabilir.
- Fazla yağlanmadan en çok zarar gören organ karaciğerdir.Karaciğer yağlanması birden fazla hastalığa neden olabilir.
- Şişman insanlarda oluşan yaralanmalarda yaraların daha geç kapandığı gözlemlenmiş.Bu bir ameliyat sonrası iyileşme sürecine de zarar vermektedir.
- Obezite sadece iç organlara zarar vermez.Aynı zamanda cildin yapısını etkiler.Ciltte oluşan enfeksiyonları hızlandırır.Sivilceler,lekeler,deride sarkma,kızarıklık ve pişik gibi olumsuzluklara neden olabilir.
- Şişman insanlarda şeker hastalığının seyri hızla gelişir.Diyetinizde değişim ise bu riski azaltabilir.
- Günümüzde modern çağın hastalıkları arasına giren damar sertliği kilolu insanlarda daha sık görülür.
- Obez insanlarda ömür kısalıyor.Çünkü ne kadar ekmek o kadar köfte tarih olmuştur.Fazla kalori tüm hücrelerin yükünü artırıyor.Kalp,beyin,mide,bağırsak dinlenmesi gereken saatlerde sindirime vakit ayırıyor.Bu gelişme erken yaşlanmayı hızlandırıyor.
- Kilosu olduğundan fazla kimselerde kas kaybı normal bireylere göre daha fazladır.Bedeni ayakta tutan kasların yıkıma uğraması; bel fıtığı,yürümekte zorlanma,bedensel olarak yorgun hissetme gibi rahatsızlıkları tetikliyor.
Dipnot:Sizlere tavsiyem sağlıklı ve fit bir beden için;
- Basit adımlarla başlayın.
- Kalori kontrolü renkli ve çeşitli beslenme ana amacınız olsun.
- Yeterli uyku ve kendinize daha fazla zaman ayırın.
- Fitness rutininiz olsun!.
- Kilo kontrolü su içmeyi gerektirir.
- Beslenmeyle ilgili sağlık uzmanlarından yardım alabilirsiniz.
- Bir diyete başlarken mutlaka yardım alın.
- Zaman çok önemlidir.Unutmayın mevcut kilonuz hemen bir gecede buraya gelmedi!.Kendinize zaman tanıyın.
Gönül Demir Herbalife Yaşam Koçu